baner blview

За Освобождението в Благоевград

Празникът е общ, национален, на всички, навсякъде. Може обаче някога да решите да почетете героите освободители в Благоевград. Защо на 3-ти март в Благоевград? Защото тук пътят а почестите към героите освободители е различен. А и много друго има какво да видите в града, наблизо. Следвай СТРЕЛКИТЕ – виж в Стрелка.БГ какво можем да видиш в Благоевград, какво ще ти хареса в района.

За Националния празник в Благоевград - Цял военен батальон се събира на площада, но за кулминацията на честванията. Иначе големият празник български започва със звън на камбани в двора на църквата „Въведение Богородично“ в Благоевград. С отслужване на панихида за загиналите за Свободата и полагане на цветя на паметния знак на Майор Орлински, който е в двора на църквата. От там тръгва и пътят към почестите и преклонението към безсмъртните, дарили ни свободата на родителите ни, на нас и децата ни. Шествието стига до градинката пред централния вход на стадион “Христо Ботев”, където се състи ритуал по полагане на цветя на паметната плоча в чест на посрещането на руските освободителни войски. Тържествено шествие минава по емблематичната улица „Трети март“, за да достигне до площад „Македония“. Признателни благоевградчани, официални лица, обикновени граждани и, радващо, много деца са предвождани по традиция от Представителен духов оркестър на Сухопътни войски. Паралелно шествие пък тръгва към площада на Гоце Делчев от Съдебната палата- с ученици, предвождано от Детски духов оркестър. Двата лъча се събират на площадното пространство пред паметника на Гоце.

Тържествената програма е с издигане на националния флаг на Република България от Военно формирование 26 400. Отслужване на молитва за благоденствие от свещеници от благоевградския храм „Въведение Богородично“, полагане на венци и цветя пред паметника на Гоце Делчев, в знак на признателност към всички герои, борили се за свободата на българския народ. Деца традиционно припомнят славни моменти от живота и делото на националните герои с рецитал на едни от най- силните, патриотични и отличаващи се български стихотворения. Силни думи на официални лица отекват на площада. А финалът е винаги за емблемата на Пиринския край Ансамбъл „Пирин“.

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

За нас

Контакти

Информацията в сайта е предназначена за абсолютно удобство на всеки - запален планинар, професионален турист, градски човек, търсещ къде да отиде за няколко часа, ден или два. Местата, към които сочи СТРЕЛКА, са проверени и описани от първо лице. Сподели и ти къде си бил, за да отидем и ние.

Най-нови снимки

Log In or Sign Up

Забравена парола? / Забравен потребител?

Вход Регистрация

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Sign in using your account with: