baner blview

Костенурки и човешки образи от камък

Древното светилище край село Долно Дряново е от десетки каменни фигури, изобразяващи човешки профили, фигури на животни и земноводни са разположени на три хълма. Според археолози, уникалните фигури, изваяни от природата, датират от 5-ти век преди новата ера.

На хълмовете край неврокопското село Долно Дряново, прачовеците, населвали тези земи, са изваяли от камъните, някои от които с гигантски размери, фигури на човешки образи, риби, змии, костенурки и птици. Археолози дават изключително висока историческа стойност на тракийското светилище, за което има данни че е на над 2 700 години и е обитавано от византийци, траки и римляни. Учени допускат дори, че светилището е от неизследвана цивилизация. По значимост „Градището” надминавало дори „Перперикон”. Освен „Градище“ такива има в света още две – в Америка и в Азия, гордеят се местните. Още някои любопитни факти за „Градище“ като исторически парк се намират на svetiliste.com, от където са и изображенията – сайтът е разработен с европейско финансиране по проект, именно за превръщане на „Градище“ в популярна туристическа дестинация.

Има и еко пътека, която свързва два римски моста, река Бистрица и тракийското светилище. „Градище“ би трябвало да се предлага като екскурзия и на летовниците на гръцкия остров Тасос. Преди години с европейски средства изградиха инфраструктура към тракийското светилище край Долно Дряново и написаха туристически програми за посетители.

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

За нас

Контакти

Информацията в сайта е предназначена за абсолютно удобство на всеки - запален планинар, професионален турист, градски човек, търсещ къде да отиде за няколко часа, ден или два. Местата, към които сочи СТРЕЛКА, са проверени и описани от първо лице. Сподели и ти къде си бил, за да отидем и ние.

Най-нови снимки

Log In or Sign Up

Забравена парола? / Забравен потребител?

Вход Регистрация

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Sign in using your account with: