baner blview

Как се е справяла в домакинството баба?

Изложбата ,,Техниката у дома в началото на XX в." е достъпна да се види в музея в град Разлог до края на месец август. Какво ще видите? Представените експонати са част от богата колекция от битова техника на Националния политехнически музей, илюстрираща модернизирането на българския бит от Освобождението до средата на миналия век. XIX век бележи „бумът“ в кухненските новости, а началото на ХХ век е забележително с електрификацията в домовете, включително на кухненското оборудване. Изложбата дaвa възмoжнocт дa ce прocлeди нaвлизaнeтo и уcвoявaнeтo нa „модерните“ за своето време домакински предмети. Тя „надниква“ в делничната история на хората и показва не само как се е организирало доброто домакинство.

Децата в Разлог, например, на откриването със страшен интерес децата разглеждаха старите предмети от домакинството, а за тях им разказва Екатерина Цекова - директор на Националния политехнически музей - гр. София. Малки разложанчета видяха с каква ютия е гладила прабаба им, на какъв котлон е готвила, в какъв чайник е правила запарката с билкова отвара, видяха и стара кафеварка, както и телефон с шайба, от времето, в което е имало първите телефонни връзки. Изложбата ,,Техниката у дома в началото на XX в.", събираща духа на едно не чак толкова далечно минало, гостува на музея в Разлог. Децата силно се впечатлиха от машината за домашен сладолед, прахосмукачката вампир и редица други интересни експонати.

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

За нас

Контакти

Информацията в сайта е предназначена за абсолютно удобство на всеки - запален планинар, професионален турист, градски човек, търсещ къде да отиде за няколко часа, ден или два. Местата, към които сочи СТРЕЛКА, са проверени и описани от първо лице. Сподели и ти къде си бил, за да отидем и ние.

Най-нови снимки

Log In or Sign Up

Забравена парола? / Забравен потребител?

Вход Регистрация

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Sign in using your account with: