Да стъпиш на покрива на Пирин

С много емоция и хъс  може да се стъпи на покрива на Пирин – връх Вихрен. Особено за кашкавал туристи. Не е лесно, но е предизвикателство.  Стотици чужденци и нашенци се отправят ежедневно  към първенеца на Пирин. Не трябва да се тръгва с мисълта, че това е шега работа, защото липсата на тренинг, умората и горещините през лятото си казват думата. Изкачването на най-високия връх в Пирин е нещо, което  човек поне веднъж трябва да направи в живота си.
 
От неопитните той  може да се изкачи за около 3 часа и половина, като се тръгва от хижа Вихрен. Пътят е силно каменист, преобладават големите камъни, но някъде има и по-ситни, така че е хубаво да сте с планинарски обувки, по възможност с грайфери. Щеките са от голяма помощ за такъв тип преход, така че ако имате, не се колебайте да ги вземете със себе си.
 
Късмет е, когато се изкачиш горе, да няма мъгла, тъй като се откриват красиви гледки. След като се насладите на гледки и на победата си на пиринския първенец, следва обратният път.
Връщането се оказва по-трудно и от изкачването. Краката вибрират при всяко стъпване по хлъзгавите камъни. Когато се покаже хижата отдолу, настроението ти се връща. Но тази стръмна пътека към хижата няма край. Камъните стават все по-остри, а разстоянието все по-дълго. 
 
Накрая много от ентусиастите си казват, че втори път едва ли ще се престрашат, но след като мине умората, остават само хубавите спомени.
Връх Вихрен втори по височина в България, но номер едно по трудност. И все пак и кашкавал туристите успяват. Опитайте! И  не забравяйте стабилни обувки, шапка, слънцезащитен крем, връхна дреха, вода и нещичко за хапване.

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

За нас

Контакти

Информацията в сайта е предназначена за абсолютно удобство на всеки - запален планинар, професионален турист, градски човек, търсещ къде да отиде за няколко часа, ден или два. Местата, към които сочи СТРЕЛКА, са проверени и описани от първо лице. Сподели и ти къде си бил, за да отидем и ние.

Най-нови снимки

Log In or Sign Up

Забравена парола? / Забравен потребител?

Вход Регистрация

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Sign in using your account with: