baner blview

На храмов празник за празника на меда и пчеларя

Всяка година в симитлийското село Железница местни и гости не пропускат да почетат покровителя на медарите и пчеларите в единствения храм в общината, наречен на „Св. Харалампий“.

Събират се миряни и пчелари, а медопроизводителите носят мед, за да бъде осветен от местния отец. Казани с курбан къкрят на огнището край храма, с които организаторите нагостяват десетките местни жители и гости. Не пропускай да се включиш и ти в празника на пчеларите, а той е всяка година в първата седмица на февруари. Но храмът е на разположение не само за празника. Можеш да го посетиш по всяко време от годината.

Красивият и сравнително нов храм е изографисан с дарения на доброжелатели. Ще ти направи впечатление изключително добрата подредба, въпреки малките си размери. Осветен е преди 19 години. От 2000-та година до днес и в студ и в мраз, на църковния празник миряни носят бурканче с мед, за да бъде осветен. Събират се да почетат светеца, покровител на пчеларите и медопроизводителите в един от малкото храмове с името Св. Харалампий.

А как да стигнеш до храма?

В посока Благоевград – Симитли преди да влезеш в Железница ще видиш мотел, малко след него има тунел, но не влизай в него. На около 50 –100 метра преди тунела има отбивка вдясно, която ще те отведе до тесен асфалтов път. Продължаваш по него и не след дълго ще се открие обширна поляна пред теб с къщи отстрани, а от дясната страна на едно хълмче е самият храм „Св. Харалампий“.

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

За нас

Контакти

Информацията в сайта е предназначена за абсолютно удобство на всеки - запален планинар, професионален турист, градски човек, търсещ къде да отиде за няколко часа, ден или два. Местата, към които сочи СТРЕЛКА, са проверени и описани от първо лице. Сподели и ти къде си бил, за да отидем и ние.

Най-нови снимки

Log In or Sign Up

Забравена парола? / Забравен потребител?

Вход Регистрация

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Sign in using your account with: