baner blview

Вековен дъб лекува за Илинден

Там, високо в планината, в Пирин по северния склон, има едно вековно дърво и там някъде… целебна сила и добра енергия. Край симитлийското село Ракитна има вековен дъб, който лекува. За Илинден лек лови всяка болка.

Местността високо в планината, в землището на симитлийското село, е известна с целебната си сила от незапомнени времена. Поверието, предавано от поколение на поколение, е че мястото има целебна сила. В навечерието на празника на Св. Илия десетки вярващи нощуват под дъба. А в „прегръдките” на вековното дърво всеки се отърсва от негативна енергия и неверни болести. Белег на оброчището е дъб, чиято възраст надхвърля 500 години. Там, под дебелата му сянка през 2003-та година местните съградили параклис.

Традицията в симитлийска община повелява... за Илинден миряни да се събират на курбан на святото място. Дузина жертвени животни минават под ножа за църковния събор. От курбана хапват стотици, които се събират на поляните край вековния целебен дъб.

Освен че мястото има целебна сила, гледката пък докосва по специален начин сетивата. Вижда се цял Пирин като на длан, не остава и кътче от западния дял на планината, което да ти убегне от погледа.

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

За нас

Контакти

Информацията в сайта е предназначена за абсолютно удобство на всеки - запален планинар, професионален турист, градски човек, търсещ къде да отиде за няколко часа, ден или два. Местата, към които сочи СТРЕЛКА, са проверени и описани от първо лице. Сподели и ти къде си бил, за да отидем и ние.

Най-нови снимки

Log In or Sign Up

Забравена парола? / Забравен потребител?

Вход Регистрация

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Sign in using your account with: