baner blview

Атракциони, 3D възстановки, 3D очила за виртуална реалност ... в Хераклея Синтика

Влагат над 8 милиона в Хераклея Синтика. Това е мащабен инфраструктурен проект, свързан с развитието на археологически обект „Античен град Хераклея Синтика”, подготвен от Община Петрич.

Ще има туристически пешеходни пътеки и платформи за наблюдение, места за отдих, рекреация и почивка. Ще бъде изграден паркинг за автомобили, автобуси и каравани. Предвидени са атракциони, показващи римските традиции в управлението и използването на водата. Предвижда се също така да се изгради Посетителски център с експозиционна и виртуална зала, където чрез дигитални 3D възстановки и визуализации ще бъде представен един съвременен начин за експониране на археологията, увлекателен за подрастващите.

Ще се разработят приложения и интерактивни модели, които да позволяват обекта да се разглежда и от разстояние само през телефон или таблет. Също така залата ще бъде оборудвана с 3D очила за виртуална реалност, интерактивни маси и табла, гобо протектор, холограмен куб и други, осигуряващи внедряване на съвременни технологии на обекта. На база финансовия анализ се определи необходимата обща сума за инвестицията, която възлиза в размер на 8 175 758,90лв. Усвояването на средствата по програмата започва след 2022 г.

Финансирането ще бъде по Оперативна Програма „Региони в растеж”.

Ще се разработи цялостен интегриран туристически продукт с основен акцент - паметник на културата с национално значение и съпътстващи дейности по социализация на паметника, които да допринесат за социално-икономическото развитие на региона. Това е заложено и в решението на ОбС – Петрич, с което Античен град Хераклея Синтика се определи като „Обект от първостепенно значение за община Петрич“. За обекта е разработена идейна концепция под ръководството на ръководителя на разкопките доц. д-р Людмил Вагалински, включваща реставрация, консервация и социализация. Проектът на Община Петрич има подкрепата на Министерство на културата и Национален институт за недвижимо културно наследство.

Очакваните приходи за същия период според разработения бизнес план възлизат на 5 880 000,00лв., която сума като приход от обекта ще бъде от продажба на билети, отдаване под наем на площи и помещения, продажба на сувенири, книги и други туристически продукти, организиране на фестивали и различни мероприятия. При бъдещо одобрение на проекта на община Петрич, обект Античен град Хераклея Синтика ще се нареди до вече утвърдени и популярни туристически обекти в страната, получили одобрение на проектите си, а именно Перперикон, Казанлъшката гробница, Вила Армира, Крепостта в Хисаря.

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

За нас

Контакти

Информацията в сайта е предназначена за абсолютно удобство на всеки - запален планинар, професионален турист, градски човек, търсещ къде да отиде за няколко часа, ден или два. Местата, към които сочи СТРЕЛКА, са проверени и описани от първо лице. Сподели и ти къде си бил, за да отидем и ние.

Най-нови снимки

Log In or Sign Up

Забравена парола? / Забравен потребител?

Вход Регистрация

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Sign in using your account with: