baner blview

Къде се пази скъпоценна частица от мощите на Света Богородица?

В олтар на църква се съхранява скъпоценна частица от мощите на Света Богородица. Тази църква се намира в с.Осеново, където най-усилена е подготовката за празника Голяма Богородица. Общинска техника и работници разчистват и подравняват петкилометровия горския път, който води до църквата „Успение на Света Богородица”.

Както всяка година, на 15 август там ще се съберат жители на селото и много хора с корени от с. Осеново. Мнозина от тях помнят църквата в първоначалния и́ вид – голям двукорабен храм, построен преди почти 190 години от родолюбиви осеновци и изографисан от Тома Вишанов – Молера.

Сега празникът се чества в по-малка каменна църква, построената с материалите от разрушената от времето стара църква.

Хората от всички населени места в община Банско се готвят за наближаващия голям християнски празник Успение Богородично. В съботния ден ще бъдат отслужени тържествени свети литургии в храмовете и на много места ще бъдат направени курбани и родови срещи.

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

За нас

Контакти

Информацията в сайта е предназначена за абсолютно удобство на всеки - запален планинар, професионален турист, градски човек, търсещ къде да отиде за няколко часа, ден или два. Местата, към които сочи СТРЕЛКА, са проверени и описани от първо лице. Сподели и ти къде си бил, за да отидем и ние.

Най-нови снимки

Log In or Sign Up

Забравена парола? / Забравен потребител?

Вход Регистрация

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Sign in using your account with: