baner blview

(снимки) Обесването на Васил Левски

Възстановка на събитията от паметната черна дата в българската история – 19-ти февруари направиха в Петрич. Страшен спектакъл направиха самодейци от най-голямото село в Югозапада. Ансамбълът на село Първомай и самодейни таланти изиграха Обесването на Васил Левски.

И това, заедно с респектиращо факелно шествие - 400 пламъка осветиха делото на Апостола.

Примерът на Апостола обедини шест общини – Петрич, Сандански, Струмяни, Симитли, Кресна и Разлог, във възпоменателно факелно шествие. Хиляди родолюбци изминаха разстоянието от градския площад на южния град до паметник „Народни будители”. Светлината на 400 факли, символизираше огъня на народноосвободителните борби, в чиито пламъци загинаха свидни синове и дъщери на майка България.

Факелното шествие в Петрич под съпровода на равномерен барабанен ритъм, поведоха деца с портрет на Апостола в ръце и 12- метров национален трибагреник, носен също от признателното младо поколение. Мълчаливият ход и сведените глави на участниците бяха онези минути, в които оставаме сами с непреходния подвиг и саможертвата на героите. Под надслов „Помним те, Апостоле” и с пламенни слова продължи програмата в Петрич за почитане на 145-годишнината от гибелта на Васил Левски.

Освен стихове за живота и делото на Апостола, беше представена и част от авторския спектакъл на Танцов ансамбъл „Гайтан” - „Робът се бори за свобода, а свободният за съвършенство”. Венци и цветя положиха стотици признателни българи.    

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

За нас

Контакти

Информацията в сайта е предназначена за абсолютно удобство на всеки - запален планинар, професионален турист, градски човек, търсещ къде да отиде за няколко часа, ден или два. Местата, към които сочи СТРЕЛКА, са проверени и описани от първо лице. Сподели и ти къде си бил, за да отидем и ние.

Най-нови снимки

Log In or Sign Up

Забравена парола? / Забравен потребител?

Вход Регистрация

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Sign in using your account with: