baner blview

Пуснаха Радостина, Митко и Йонас в дивата природа

Това са трите спасени мечета, които прекараха под карантина и наблюдение в Парка за танцуващи мечки край Белица, а преди година бяха спасени край язовир Доспат. След като укрепнаха достатъчно и състоянието им позволяваше, те бяха транспортирани до спасителен център „Арктурос“ в Северна Гърция. Мечетата прекараха близо година в спасителния център, където по специална програма за реадаптация бяха приучени да оцеляват в дивата природа.

Според специалистите от гръцка и българска страна животните вече са достигнали възраст и размери, подходящи за връщането им в естествената им среда. През уикедна екип от Парка за танцуващи мечки край Белица и „Арктурос“ направиха преглед на мечетата и ги подготвиха за около 10-часов път от Гърция до България. Мястото за освобождаването им беше определено от експертите от двете страни. То отговаря напълно на изискванията за успешна реадаптация на мечетата. Попада в границите на резерват, в който се осъществява контрол от служители на Дирекция НП „Централен Балкан“, растителността в тази местност е преобладаващо широколистна гора, не са засечени трайни следи от други екземпляри от вида кафява мечка и е отдалечено от населени места. Преди да бъдат транспортирани и освободени, на трите мечета бяха поставени нашийници с GPS устройство за проследяване, които ще дадат възможност да се следи поведението им и тяхната реадаптация.

Подобна спасителна акция, продължила около година, се осъществява за първи път у нас, а на европейско ниво са единични случаите на успешно отгледани и върнати в природата кафяви мечки. Въпреки всички усилия, все още няма пълна гаранция за успех на мисията, тъй като процесът на реадаптацията е труден и специфичен за всеки отделен индивид. Предвид бързите и адекватни действия на всички участници обаче, шансовете мечетата успешно да се върнат към своя естествен начин на живот са доста големи.

Трите мечета бяха намерени в края на април миналата година до шосе в близост до язовир Доспат. Тяхната майка не беше открита, като предположенията са, че или е била прогонена от човешкото присъствие в района, или е била преследвана от бракониери. Възрастта на мечетата беше определена на около три месеца.

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

За нас

Контакти

Информацията в сайта е предназначена за абсолютно удобство на всеки - запален планинар, професионален турист, градски човек, търсещ къде да отиде за няколко часа, ден или два. Местата, към които сочи СТРЕЛКА, са проверени и описани от първо лице. Сподели и ти къде си бил, за да отидем и ние.

Най-нови снимки

Log In or Sign Up

Забравена парола? / Забравен потребител?

Вход Регистрация

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Sign in using your account with: