Разходка край реката… в пещера (видео)

Най-голямата речна пещера в света е…близо до нас. Ангита е уникална. Разходжаш се в пещера, но разходката е като разходка на речния кей.

"Ангита" е най-голямата речна пещера в света. Изследвани от спелеолози са 11 километра, а общата й дължина се предполага, че е над 30 км. Благоустроени и отворени за посетители са едва 500 метра.

Ангита е известна още и като пещерата “Маара”, което в превод от арабски означава  малка пещера, а от еврейски - вода от планината. През "Ангита" протича река Панега. Пещерата е пълна със сталагмити. Сталактити почти няма заради реката, водите на която ги „изяжда”. За първи път френски и гръцки спелеолози влизат в "Ангита" през 1978 година. Размерът на образуванията вътре, някои от които достигат до 15 метра, подсказват и възрастта на пещерата - около 300 000 години.

Пещерата "Ангита", близо до границата на гръцка територия, привлича десетки български туристи. Пътят за нас минава, най-лесно, през Гоце Делчев, КПП Илинден – Екзохи, на 20-тина километра е градчето Просочани. В близост е пещерата, а указателни табели напътстват до мястото.

Медия

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

За нас

Контакти

Информацията в сайта е предназначена за абсолютно удобство на всеки - запален планинар, професионален турист, градски човек, търсещ къде да отиде за няколко часа, ден или два. Местата, към които сочи СТРЕЛКА, са проверени и описани от първо лице. Сподели и ти къде си бил, за да отидем и ние.

Най-нови снимки

Log In or Sign Up

Забравена парола? / Забравен потребител?

Вход Регистрация

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Sign in using your account with: