baner blview

Столицата на виното и красотите й

Най-малкият град в България, импровизираната столица на виното, известен и със своите невероятни и многобройни пирамиди. Мелник, китното градче, със своето историческо богатство, с възрожденските си традиции, но в крайна сметка най-известно с производството на превъзходнo и качествено вино. Какво по-хубаво от това да се разходиш в градчето със завладяващата възрожденска архитектура и да вкусиш от божествения еликсир, докато се любуваш да многобройните Мелнишки пирамиди. Те са обгърнали Мелник от всякъде – уникално е!

Още на влизане в Мелник, правят впечатление красивите белосани къщи, построени в разпознаваемия възрожденски стил – като рисувани са. В един момент се губиш и се чувстваш объркан, задаваш си въпроса: кое е по-хубаво? Мелнишкото вино, къщите или пирамидите и бързо можеш да си отговориш... всичко е невероятно. Съчетано в това малко градче го прави наистина великолепно.

Докато се разхождаш, още в началото на главната улица на Мелник, от лявата страна ще видиш наистина впечатляващ източен чинар, който е на 800 години, а обиколката му е почти 9 метра. Представяш ли си колко хора трябва да се хванат за ръце, за да го обиколят – около 8 човека най-малко. Наистина рядко срещан, голям чинар в Югозападна България.

Продължавайки може да се отправиш покрай реката – по павираната улица. Веднага се потапяш в спокойствието и тишината на малкия град и на където и да се обърнеш виждаш прекрасните, спретнати възрожденски къщи. А може и да преминеш и от другата страна по страхотните мостчета, които са няколко по протежението на реката.

Така разхождайки се из малкия град разбираш, че малките неща са красиви, впечатляващи, защото в Мелник има какво да се види – Храм „Св. Антоний“, Болярската къща, Историческият музей, Кордопуловата къща, а недалеч от Мелник, на около 7 км. е и Роженският манастир.

И не забравяй да утолиш жаждата с божествената напитка и да заситиш стомаха с вкусна храна, след като си нахранил душата си с красотите на малкия град – Мелник.

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

За нас

Контакти

Информацията в сайта е предназначена за абсолютно удобство на всеки - запален планинар, професионален турист, градски човек, търсещ къде да отиде за няколко часа, ден или два. Местата, към които сочи СТРЕЛКА, са проверени и описани от първо лице. Сподели и ти къде си бил, за да отидем и ние.

Най-нови снимки

Log In or Sign Up

Забравена парола? / Забравен потребител?

Вход Регистрация

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Sign in using your account with: