baner blview

Канят ни да плетем уникални дантели!

Логодажките плетачки на уникалните красиви дантели ни канят да плетем с тях. Те поканиха и още една пазителка на традициите - Дешка Кротева от Разлог. За пореден път отвори врати работилницата за дантели в  Читалище „Иван Чаушки 1934” в благоевградското село Логодаж. А Дешка изяви желание да се научи. Гостоприемните баби веднага я поканиха на гости. Те ще я учат на дантели, тя ще им разкаже как успява да превърне родното си село Горно Драглище в Разложкия край в малка столица на селския туризъм.  Също така ще обменят и рецепти, тъй като и двете села са включени в кулинарната карта на България. А тези дантели се срещат само в Кюстендилско и Берово, Македония. Бабите предават на внуците си занаята. 82-годишната Веселина Бойчева е главният майстор на дантелите, която учи внучката си.

Най-важното е да има хора, които да продължат традицията  и занаята. Това е дантела, тя не се плете, а е шита дантела, която се прави с шевна игла и обикновен конец, обясни секретарят на читалището Дафинка Бойчева.  Дантелите могат да бъдат в различни цветове, като основният цвят е белият. Трудно е, изисква много време, като една якичка се прави за три дни.  Самата дантела има приложение и в модата, в съвременните тоалети.  Могат да се направят яки, ръкави, платки на рокли или блузи, покривки за маси и други. За Дафинка дантелите не са отживелица, напротив, модерни са и има интерес от млади хора. Всеки, който има желание, може да посети работилницата.

А бабите от Логодаж вече са известни не само у нас, но и в чужбина. Миналата година IT специалист от Симитли отведе в благоевградското село Логодаж дузина българи, гастарбайтери в Дъблин, да се учат да шият дантели, да играят хора и да готвят местни манджи. Слави Бегов живее и работи в Ирландия и преди 5 г. в Дъблин основава група за български народни танци „Хляб и сол“. Впечатлен от ТВ предаване за местната „Работилница за дантели“, преди 3 г. за първи път се запознава с логодажката фолклорна група и става техен верен фен.

А логодажките гозби вече са и в кулинарната карта на България. Благоевградското с. Логодаж, Банско, Горно Драглище, Якоруда и Долно Дряново попаднаха в уникалната дигитална кулинарна карта, изработена от екип на БАН с ръководител доц. д-р Ана Кочева.

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

За нас

Контакти

Информацията в сайта е предназначена за абсолютно удобство на всеки - запален планинар, професионален турист, градски човек, търсещ къде да отиде за няколко часа, ден или два. Местата, към които сочи СТРЕЛКА, са проверени и описани от първо лице. Сподели и ти къде си бил, за да отидем и ние.

Най-нови снимки

Log In or Sign Up

Забравена парола? / Забравен потребител?

Вход Регистрация

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Sign in using your account with: