baner blview

Шестоъгълният манастир и красотите около него

Място, на което усещаш богатството на тишината и смирението, място, на което всичко е съчетано, сякаш направено изкуствено, но си е напълно реално и естествено. Пристигнеш ли пред Роженския манастир виждаш красивата природа срещу теб, чуваш птички, усещаш чистия въздух, а гледката към манастира те кара да се чувстваш невероятно.

Тръгнеш ли по пътечката към Роженския манастир виждаш красивата сграда, а нетърпението да влезнеш вътре става все по-голямо. Пътечката към входа също е красива, цялата в камъни, както и целият манастир вътре. Точно над притвора на главната църква правят силно впечатление стенописите, които са от 16-ти век и илюстрират деянията на Христос преди възкресението. След като влезнеш в манастира веднага прави впечатление неправилната шестоъгълна форма и жилищните сгради, които обграждат красивия двор. В средата на красивия двор пък е разположена манастирската църква. Толкова много стенописни сцени не се срещат в никоя друга черква, освен в главната черква на Рилския манастир. Роженския манастир и църквата му са силно духовно място, от което си тръгваш спокоен и зареден с положителна енергия.

Роженският манастир разполага и с Монашеско крило, построено през 16-ти век и представлява двуетажна сграда с чардаци. Там се намира и манастирската трапезария, която е впечатляваща. Тя е с частично запазени фрагменти на стенописи от 16-ти век. Трапезарията се намира според устройството на манастира срещу входа на църквата, защото по същество трапезарията в манастира се явява продължение на богослужението с установени молитви и съответните за деня четива.

Пътуването от столицата на виното – Мелник до манастира, дал името си на съседното село Рожен е невероятно приключение. Самият маршрут от Мелник до Рожен е дефиле между прочутите пясъчни пирамиди. Завой след завой се показват много на брой и все различни пирамиди. Тънки, дебели, високи, ниски, някои с дръвчета на тънкия си връх, а други без, но всичките красиви. Имаш чувството, че никога няма да спрат да се появяват след всеки един завой по пътя за Роженския манастир. Имаш чувството, че са хиляди... И като се изкачиш до самия манастир очакваш, че крайпътните пирамиди са кулминацията, но това далеч не е така. От паркинга, ако се загледате в далечината се вижда връх Ореляк, който е най-високата точка на Среден Пирин. Почти на върха е изграден радио-телевизионен ретранслатор, висок 96 м., който се вижда от далеч. Гледката от паркинга на Роженския манастир е… Уау. Накъдето и да се обърнеш всичко е поразително красиво. Ще ти отнеме много усилия да преместиш поглед към следващата забележителност… Да преодолееш неистовото желание на окото да почерпи от природните богатства.

Днес Роженският манастир е постоянно действащ, добре поддържан и отворен за посетители през цялата година.

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

За нас

Контакти

Информацията в сайта е предназначена за абсолютно удобство на всеки - запален планинар, професионален турист, градски човек, търсещ къде да отиде за няколко часа, ден или два. Местата, към които сочи СТРЕЛКА, са проверени и описани от първо лице. Сподели и ти къде си бил, за да отидем и ние.

Най-нови снимки

Log In or Sign Up

Забравена парола? / Забравен потребител?

Вход Регистрация

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Sign in using your account with: