baner blview

Там, където е най-горещият гейзер в България

Едно градче с чист планински въздух. Градче, от което може да видиш прекрасната планина Рила. Известен е с горещите си минерални извори. Символът на града е гейзерът-фонтан, който е единственият  в България. Намира се в центъра на Сапарева баня.

Интересното е, че през зимата в района на фонтана-гейзер няма сняг и това не е случайно, а е защото водата, която извира е най-горещата минерална вода – цели 103 градуса. Фонтанът-гейзер е един от символите на града още от 1957 година.  Периодично гейзерът сякаш танцува, защото изтласква гореща вода от 1м. до 18 м. височина.

В Сапарева баня има хотели, къщи за гости и бунгала, в които може да отседнете. Като се разходиш по главната улица можеш да отриеш заведения за хранене и магазинчета. А почти на всяка крачка има чешма с минерална вода..

Срещата с местните жители също може да ви е от полза. Те ще ви упътят за близки забележителности, ще ви разкажат истории или просто ще ви пожелаят приятен престой. А престоят там наистина е приятен, защото може да посетите и минералните басейни, които са с лечебни свойства.  Има и функционираща градска минерална баня, както и рехабилитационни центрове.

Минералната вода притежава изключителни лечебни качества. Била е високо ценена и употребявана като лек още от траки и римляни. Сапаревската минерална вода е бистра, безцветна, с мирис на сероводород (развалени яйца). Но бързо се свиква с миризмата. Само от началото прави голямо впечатление, след това дори забравяш за нея.

А забележителностите, които можеш да видиш в Сапарева баня или в близост до градчето са доста..

Интересна местна забележителност е църквата „Св. Четиридесет мъченици", в която се съхранява икона на Св. Богородица, смятана за чудотворна. Храмът е строен през 1859 г., а стенописите във вътрешността на храма са изписани през 1878-1879 г. Вътрешното пространство е разделено на три, а в западната част има балкон.

Друга забележителна църква е средновековната църква „Св. Никола”, строена през ХІІІ век. Местните хора откриват останките от църквата през 1837 г., когато започват да строят нова църква на същото място. Може докато се разхождате да я видите, защото тя се намира в градския парк, в центъра на града.

В местното училище „Христо Ботев“ може да се видят находки,, открити при археологическите разкопки в района. Етнографската сбирка в училището е и със свободен достъп.

На около 5 км. от Сапарева баня пък се намира село Овчарци, над което село има еко пътека, която отвежда до водопад. Красив и висок водопад – Горица. До него се стига лесно… Точно преди Сапарева баня има отклонение в ляво, а местните винаги са насреща за упътване при нужда.

В близост до града минава международният път Е-79, който улеснява транспортните връзки в региона. От там се минава и за Седемте рилските езера.

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

За нас

Контакти

Информацията в сайта е предназначена за абсолютно удобство на всеки - запален планинар, професионален турист, градски човек, търсещ къде да отиде за няколко часа, ден или два. Местата, към които сочи СТРЕЛКА, са проверени и описани от първо лице. Сподели и ти къде си бил, за да отидем и ние.

Най-нови снимки

Log In or Sign Up

Забравена парола? / Забравен потребител?

Вход Регистрация

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Sign in using your account with: